زبان خارجی

This is the HTML version of زبان خارجی Page 1
To view this content in Flash, you must have version 8 or greater and Javascript must be enabled. To download the last Flash player click here

شماره پنجم :زبان خارجی

تاریخ شکل‌گیری مؤسسات آموزش زبان‌های خارجی به پیش از انقلاب اسلامی باز‌می‌گردد؛ اما رشد فزایندۀ این مؤسسات در تحولات پس از انقلاب تاکنون معلولِ چند عامل مهم بود:
1) نیاز روزافزون نسل جدید به یادگیری زبان‌های روز دنیا به‌ویژه در حوزه‌های اقتصادی و علمی؛
2) نیاز به یادگیری زبان‌های متنوع خارجی که نظام آموزش رسمی آن را پوشش نمی‌داد؛
3) ضعف و ناتوانی مدارس و ﺣﺘﻲ داﻧﺸﮕﺎه‌ﻫﺎ در برآوردن ﻧﻴﺎزﻫﺎي علاقه‌مندان؛
4) استفاده از روش‌های نوین و به‌روزِ آموزش زﺑﺎن خارجی در مؤسسات یادشده.
این در حالی بود که از کارکردهای فرهنگی این مؤسسات غفلت شده است و حتی آماری دقیق از شمار "مؤسسات آموزشی زبان‌های خارجی " در دست نیست و بسیاری از آن‌ها نیز غیرمجاز تاسیس شده اند. " نفوذ فرهنگی از طریق مؤسسات آموزش زبان‌ خارجی " به میزان گسترده ای رخ‌داده است.
درواقع، از آنجاکه زبان و فرهنگ ارتباطی تنگاتنگ و درهم‌تنیده دارند، زبان از شاهراه‌های نفوذ به فرهنگ و هویت یک ملت محسوب می‌شود. این نفوذ عمدتاً به‌صورت آرام، تدریجی و نامحسوس رخ می دهد و مصداق بارز هژمونی فرهنگی است. این پدیده را "امپریالیسم زبانی " نیز می‌نامند که طی آن مستکبران با رویکردهای تازۀ استعماری سلطۀ خود را از طریق گسترش و ترویج مُدل‌های آموزشی زبان پی می گیرند. مُدل‌های آموزشی زبان به‌مثابه ابزارهای امپریالیسم زبانی هستند. از همین رو، مؤسسات آموزش زبان‌ در تحولات اخیر، آگاهانه یا ناآگاهانه به‌عنوان نیرویی تأثیرگذار در نفوذ فرهنگ و سبک‌ زندگی غربی پدیدار شده اند و کتاب‌ها و فیلم‌های آموزشی، ابزارها، مُدل‌های آموزش و فضای فرهنگی این مؤسسات، همگی در سمت وسوی گسترش این نفوذ فرهنگی بوده است.
Powered by FlippingBook. Joomla extension.